Marcel Eenkhoorn Whatsapp
Mocht u vragen hebben schroom niet om te appen of te bellen!

Historie tapijt

Geschiedenis van Natuurtapijt door de eeuwen heen tot anno 2021! We proberen in het kort iets neer te schrijven van de geschiedenis en ontstaan van natuurtapijt ins ons prachtige karakteristieke "stadje" Genemuiden. 

genemuiden-achterweg.jpg

16e Eeuw

Begin van de biezencultuur

Al in de 16e eeuw oogstten Genemuidenaren biezen als grondstof voor het maken van matten. De biezen groeiden aan de kust van de Zuiderzee tussen Genemuiden en Kampen. 
Generaties lang trokken Genemuider mannen en jongens naar de drassige kusten van de Zuiderzee om de biezen te oogsten. De gebeurde van begin april tot midden augustus. De planten werden gesneden, gebost en met vaartuigen naar de kust vervoerd.

18e + 19e Eeuw

Genemuiden ontwikkelde zich in de 18e eeuw tot een centrum van mattenvlechterij. Toen groeide er in haar eigen kustgebied ongeveer 150 ha biezen. De biezen werden in het winterseizoen tot rolmatten verwerkt met behulp van een mattenstoel of mattenraam. Dat was een eenvoudig demontabel houten raamwerk van ongeveer 1,80 meter hoog en 1,50 meter breed met aan de onderkant een rolboom voor het opdraaien van de mat. Het was huisindustrie.  

Kokos lopers..jpg

20ste eeuw

Nieuw tijdperk breekt aan; Biezentegels 20ste eeuw.

In 1910 kwam in Genemuiden een andere biezenmat in productie, die op een andere manier werd gemaakt dan de traditionele rolmat. De gedroogde biezen werden eerst tot strengen gevlochten. Dat gebeurde meestal thuis en het hele gezin was erbij betrokken. Daarna werden de al of niet geverfde strengen aan elkaar genaaid tot karpetten, lopers, wc-matten, ovale, ronde en blokmatten. Ze werden in de volksmond vlecht- of naaimatten genoemd. De bekendste was de blokmat, die de naam Genemuider mat kreeg. Dit belangrijke exportartikel bestond uit een aantal vierkante biezentegels met daaromheen een rand. De matten werden thuis maar ook in fabriekjes gemaakt. De eerste fabriekjes verrezen in 1916 en 1917. De vlecht- of naaimat gaf de biezenmattenindustrie nieuwe impulsen.

1945/1975

Kokos en Sisal tapijt vanaf de jaren 45/75

Rond 1953 werd in Nederland een spraakmakende uitvinding gedaan. Jan Bosman vond een machine uit waarmee hennep, sisal en kokosvezels verwerkt werden tot kamerbreed tapijt. Geweven wollen tapijten vonden een oorsprong op dezelfde machines. Jabo werd bekend en beroemd door geheel NL. Dit heeft vele jaren de triof gevoerd tot de jaren 70/80, met de opkomst van de zachte vloerbedekking verdween sisal en kokos tapijt steeds meer naar de achtergrond.

2007

Oprichting van Natuur Tapijt 2007

In 2007 werd door Marcel Eenkhoorn Natuurtapijt opgericht als eenmanszaak, Marcel is een gedreven ondernemer met een voorliefde voor duurzaam, ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen! Marcel is zelf afkomstig uit Genemuiden (geboren en getogen, generatie lang werkzaam in de tapijtindustrie), om natuurtapijt weer nieuw leven in te blazen. De eerste 2-3 jaren moest het natuurlijke materiaal zoals sisal, kokos, zeegras enz. weer geintroduceerd worden bij de klant, internet/site heeft daarbij een grote invloed gehad.

2007-2008

Duurzaam ondernemen; Advies aan huis!?

Sinds 2007/2008 worden er steeds meer producten toegevoegd aan de winkel, de winkel die bij u langs komt op afspraak! Jawel u begrijp het goed; De Mobiele Interieurwinkel met al haar natuurlijke producten op grote stalen komt op afspraak bij u thuis voor een deskundig advies.. Unieke service die uitstekend past bij duurzaam ondernemen! 

2009

Doorontwikkeling "puur natuur onder uw voeten"

Natuurtapijt genemuiden, de voorzetting van generatie`s uit de 16e t/m 20ste eeuw.. Natuurtapijt ontwikkelt door onder de slogan "Puur natuur onder uw voeten" Verschillende natuurlijke tapijt sisal, zeegras en of wol tapijt worden onder een merknaam toegevoegd aan de collectie zoals; Jabo sisal tapijt, Jabo wol tapijt (Jabo? die naam afkomstig uit 1953 Jan Bosman de uitvinder van het weefgetouw op 400cm breed)

2012-2014

Nieuw topmerk toegevoegd! Cunera

Cunera sisal tapijt? wie kent het niet Cunera afkomstig uit Rhenen, liggend aan de prachtige rivier de Nederrijn. Veel overeenkomsten met het merk Jabo, alleen Cunera sisal tapijten worden gemaakt in Holland. Product van eigen bodem, sisal tapijt van Cunera is erg duurzaam, slijtvast en sterk! 

2014 - heden

Diverse nieuwe merken..

Nieuwe merken maken onderdeel uit van de collectie van Natuurtapijt; Jacaranda, BIG Carpets, ITC Naturalflooring, Hamat Flooring, Besouw Carpets.. 

Natuurtapijt inmiddels bestaat ze ruim 15 jaar, terug van weg geweest.. Springelevend! Natuurtapijt Genemuiden een zelfstandig bedrijf met eigen vakkundige stoffeerders die iedere dag klaarstaan voor het mooiste resultaat zoals voor in uw woonkamer, slaapkamer, trap, winkel, kantoor, museum ect. We stofferen prachtige sisal trapbekleding, sisal traploper(s), karpetten op maat enz.